I digitaliseringens spår

I digitaliseringens spår

Sedan mitten av 1990-talet när IT-bubblan skapades i samband med börsnoteringen av Netscape 1995 har digitaliseringen haft en central punkt i vår tidsålder. Bakgrunden till detta är densamma som 1995 när IT-bubblan uppkom, dvs tilltron till framtiden och digitaliseringens roll i utvecklingen.

När Netscape noterades på börsen 1995 fördubblades deras aktievärde på bara några dygn och framtiden såg ljus ut för bolaget. Det uppskattades att bolaget hade 80% av marknaden via deras populära webbläsare Netscape Navigator. I samband med detta fick investerare och allmänheten upp ögonen för ”den nya ekonomin” och IT-bubblan var ett faktum. Den höll i sig i ca fem år innan den stora IT-kraschen kom i början av 2000, där mängder av IT-bolag gick i konkurs och branschen i sin helhet upplevde en stor kris.

Detta är idag mer ett marknadspsykologiskt fenomen som skedde på grund av en spiral av övervärderingar. Men det hela startade med en hopp och tro om digitaliseringens roll i framtiden. Många bolag hade rätt i sina idéer och utföranden, det var dock i många fall alldeles för tidigt i tiden.
För att nämna ett exempel fanns det flertalet företag som hade byggt på den tiden avancerade webbshopar som var så avancerade att de inte gick att använda på modem. Vilket de flesta människor på den tiden använde. Så succén uteblev.

Ny generation av digitalisering

I dagens läge står vi inför andra typer av utmaningar och förutsättningar än vi gjorde i mitten av 90-talet. Digitaliseringen är en stor del av dagen och allt mer av våra köpbeteenden har flyttat sig från fysisk butik till online. Allt ifrån kläder, verktyg, maskiner, hotell, resor, livsmedel och tjänster hanteras idag via digitala köp.

När Covid-19 spred sig över hela världen fick vi testa på en ny typ av digital utmaning. Att mötas, interagera och arbeta digitalt och online. Inget av det var något helt nytt för människor. Men att bli tvingade till att göra det pga ett dödligt virus som spred sig mellan människor, satte digitaliseringen i ett helt annat rampljus.

Idag är de flesta människor digitala på ett eller annat sätt varje dag, oavsett om det är via telefonen, datorn, surfplattan, eller tv:n. Den nya generationens människor som växer upp nu är uppvuxna i denna värld och kommer på ett annorlunda sätt tackla utmaningarna som kommer med digitaliseringen.

I mitten av 1990-talet pratade man om dot.com bolagen som var de företag som det handlade mycket om i IT-bubblan. Nu på 2020-talet har vi istället en annan typ av spännande utmaning i form av kryptovalutor. Digitala valutor som inte har samma begränsningar som en fysisk valuta.
Kan det vara 2020-talets ”IT-Bubbla”?

Kommentarer är stängda.